LENA TÖRNQVIST

Lena Törnqvist, bibliotekarie och litteraturvetare, född och uppvuxen i Stockholm. Efter mer än 30 år vid Svenska barnboksinstitutet fick jag möjlighet att helt inrikta mig på Astrid Lindgrens författarskap och ägnade nära tio år till att katalogisera hennes arkiv i Kungl. biblioteket. I mellantiden hann jag också med ett par Lindgren-uppdrag i Vimmerby, bland annat som projektledare för den 2006 nedlagda Astrid Lindgren-gården och för Astrid Lindgrens Näs i Vimmerbys gamla prästgård.

Framför allt arbetet med arkivet gav nya och delvis unika insikter både om författaren och personen Astrid Lindgren. Eftersom jag är årsbarn med Pippi så utgör böckerna en självklar del av min barndom, men genom arbetet med arkivet vidgades och fördjupades bilden betydligt. Att som vuxen på nytt ta sig an texterna innebär att också nya nivåer träder fram.

 Som pensionär har jag, bland annat inom Astrid Lindgren-sällskapet, fortsatt att odla intresset för ett författarskap och en människa som jag så här i backspegeln nästan räknar till min närmsta bekantskapskrets, trots vi inte träffades särskilt ofta då hon var i livet. Jag har under senare år haft den stora förmånen att få komma och gå i lägenheten på Dalagatan och upplevde där en magisk Kristi Himmelsfärdshelg då jag läste Krigsdagböckerna i original vid hennes eget skrivbord medan solen sken igenom det nylövade träden i Vasaparken. Under tio års tid har jag visat lägenheten för medlemmar i sällskapet och tillsammans med dem gjort Stockholms-vandringar i Astrids fotspår.

 Genom åren har det blivit många föreläsningar och artiklar samt några böcker, det mesta på ett eller annat sätt kopplat till författarskapet, och än finns det gott om material att arbeta vidare med. 2013 tilldelades jag ett hedersdoktorat vid Linnéuniversitet i Växjö. Tänk att man kan bli belönad för att ha haft ett så roligt arbete!

Till författare