VÅRA FÖRFATTARE

ASTRID LINDGREN

Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta, Karlsson på taket, Barnen i Bullerbyn, Vi på Saltkråkan, Madicken, Rasmus på luffen och Mästerdetektiven Blomkvist… Astrid Lindgrens böcker är översatta från svenska till närmare 100 språk och sålda i en sammanlagd upplaga på cirka 150 miljoner exemplar. Mest spridd är Pippi Långstrump, böckerna om världens starkaste flicka har blivit översatta till 70 språk.

Läs mer

LARS BENGTSSON

Lars Bengtsson, född 1943, är en tandläkare emeritus som samlat Astrid Lindgrens skrifter sedan 1989. Han är medlem i Astrid Lindgrensällskapet sedan dess start hösten 2002. Varför just samla Astrid Lindgren? Från början var det slumpen som spelade in. Både Lars och hustrun Katharina kommer från hem med mycket böcker. Sålunda var det naturligt att besöka antikvariat och boklådor.

Läs mer

LENA TÖRNQVIST

Lena Törnqvist, bibliotekarie och litteraturvetare, född och uppvuxen i Stockholm. Efter mer än 30 år vid Svenska barnboksinstitutet fick jag möjlighet att helt inrikta mig på Astrid Lindgrens författarskap och ägnade nära tio år till att katalogisera hennes arkiv i Kungl. biblioteket. I mellantiden hann jag också med ett par Lindgren-uppdrag i Vimmerby, bland annat som projektledare för den 2006 nedlagda Astrid Lindgren-gården och för Astrid Lindgrens Näs i Vimmerbys gamla prästgård.

Läs mer

 

SARA SCHWARDT

Sara Schwardt är född 1958. När familjen Ljungcrantz, som Sara då hette, så småningom flyttar till Ulricehamn blir tillvaron inte så lätt för Sara som känner att hon har fel dialekt, fel hår, fel namn… Våren 1971 är Sara 12 år och vill två saker, rymma och få en filmroll. Genom Kamratposten hittar Sara adressen till Astrid Lindgren, hon hade kommit på att Astrid kanske kunde ordna en filmroll. 

Läs mer

 

KARIN ELIASSON

Karin Eliasson arbetar som trädgårdsmästare och konstnärlig ledare för trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Hon är också en etablerad föreläsare inom trädgårdsvärlden och har undervisat på olika trädgårdsutbildningar.  Tidigare har hon drivit verksamhet i egen regi både i Sverige, där trädgårdsrådgivning, planering och föreläsningar varit dominerande, och i Spanien där hon drev ett pensionat med olivodling och köksodlingar.

Både 2014 och 2016 vann Karin Eliassons idéträdgårdar för Astrid Lindgrens Näs juryns förstapris på Nordiska Trädgårdar i Stockholm.

Karin Eliasson debuterade som författare 2006 med boken Känsla för jord (Hjalmarsson & Högberg förlag) och kom 2013 respektive 2015 ut med böckerna Grönt! och Smakfullt (Norstedts). Hon skriver också regelbundet krönikor i tidningen Trädgårdsliv.

ROBERT BLOMBÄCK

Robert Blombäck är yrkesfotograf och undervisar på Konstfack i Stockholm. Han arbetar såväl med uppdrag som med egna konstnärliga projekt. Med säker blick har Robert Blombäck i snart 30 års tid fångat människor och företeelser i vitt skilda miljöer – från ryska ungdomsfängelser till sitt pågående projekt Sauna. Han har tidigare bland annat gjort boken Guitarra Portuguesa om den vemodiga fadomusiken och tagit bilderna till Sverige, Sverige, fosterland – vinnare av Svensk Bokkonst 1996 och nominerad till bästa fotobok 1997.

Click here to add your own text