ASTRID LINDGREN

Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta, Karlsson på taket, Barnen i Bullerbyn, Vi på Saltkråkan, Madicken, Rasmus på luffen och Mästerdetektiven Blomkvist… Astrid Lindgrens böcker är översatta från svenska till närmare 100 språk och sålda i en sammanlagd upplaga på cirka 150 miljoner exemplar. Mest spridd är Pippi Långstrump, böckerna om världens starkaste flicka har blivit översatta till 70 språk.

I sina berättelser använde Astrid Lindgren ofta de miljöer hon själv hade levt i. Hon föddes 1907 på bondgården Näs i Vimmerby och den lyckliga barndomen i Småland återspeglas i många av hennes verk. Hon började arbeta på den lokala nyhetstidningen som 16-åring, flyttade till Stockholm som ensamstående mor, gifte sig och hade varierande kontorsjobb fram till bokdebuten vid 37 års ålder. Året därpå, 1945, kom hennes genombrott med Pippi Långstrump som följdes av ett åttiotal böcker. Hon avled vid 94 års ålder, år 2002.

Astrid Lindgren fördes ofta fram som kandidat till Nobelpriset i litteratur. Hon fick också en lång rad svenska och internationella priser, däribland det prestigefyllda HC Andersen-priset, liksom utmärkelser från länder som Tyskland, Nederländerna, USA, Sovjetunionen, Frankrike, Belgien, Österrike, Chile och Jugoslavien. 1994 fick hon ”det alternativa nobelpriset” – Right Livelihood Award – ”för ett unikt författarskap ägnat åt barnens rätt och respekten för deras individualitet”.

Astrid Lindgren Memorial Award som är det största litterära priset vid sidan Nobels litteraturpris administreras av svenska statens kulturråd och delas årligen ut i hennes namn.

Astrid Lindgrens arkiv i Kungliga biblioteket var 2005 en av de första svenska samlingar som upptogs på Unescos Memory of the World Record, en förteckning över arkiv och dokument som bedömts vara av värde för hela mänskligheten att bevara. Samlingarna fyller 150 hyllmeter och är det största personarkivet i Sverige.

Till författare